Vi lanserar handledning 12B.3

10 december 2018

Nu lanserar vi den efterlängtade handledningen till det nya lokalhyresavtalet 12B.3, som togs fram i våras. Till lokalhyreskontraktet kan parterna foga olika bilagor – indexklausul, fastighetsskatteklausul, driftkostnadsklausul, personuppgiftsklausul med mera. Handledningen finns att beställa i vår webbshop.

Att skriva hyresavtal för lokaler är svårt och eventuella misstag kan få långtgående juridiska och ekonomiska konsekvenser. I Fastighetsägarnas handledning finns allmänna tips och råd kring vad man behöver tänka på när man skriver lokalhyresavtal. Dessutom innehåller handledningen specifik information om de olika avtalsklausulerna i 12B.3. Likt tidigare år är avtalet upprättat i samråd med SABO, Svensk Handel och Visita. Handledningen är ett viktigt komplement för att förstå branschorganisationernas avsikter – det vill säga bakgrunden till avtalets utformning och hur de olika klausulerna ska tolkas.

– Fastighetsägarna har en lång tradition av att ta fram avtal för hyresmarknaden, både på bostads- och lokalsidan. Flera av våra avtal är samförhandlade med andra organisationer på hyresmarknaden. Detta minskar risken för tvister och säkerställer att villkoren blir bra för båda parter. Handledningen är efterlängtad och vi hoppas den kommer underlätta kontraktsskrivningen i Fastighetsägarna Dokument, säger Katja Kalda, marknadsansvarig.

Handledningen 12B.3 kan köpas i Fastighetsägarnas webbshop.