Nya lösningar krävs när handeln utvecklas

07 april 2016

Igår arrangerade Fastighetsägarna Sverige ett välbesökt seminarie om hur popup-konceptet har förändrat stadsbilden såväl som handelslandskapet.

Helena Olsson, Fastighetsägarna Stockholm gav först en bakgrundsbild till popup- fenomenet och visa olika exempel på där det används för att utveckla en plats eller en handelsyta. Hon berättade också om Fastighetsägarnas Stockholms egna erfarenheter kring den tillfälliga parken Pallis som under sommaren 2015 installerades i Stockholm. Hur man mer praktisk gick tillväga finns samlat i en handboken Medborgardriven stadsutveckling som är framtagen efter erfarenheterna från arbetet med Pallis.

Andrea Holmström, affärsutvecklare på Vasakronan berättade sedan om deras koncept för popup-butiker och hur man praktiskt arbetar för att underlätta för de hyresgäster som tillfälligt vill hyra en handelsyta. Vasakronan har utvecklat en lösning där hyresgästen snabb kan komma igång med sin verksamhet och teckna ett avtal med en upplåtelsetid mellan 1-3 månader. Förutom tillgång till en yta erbjuder Vasakronans koncept en helhetslösning för sina hyresgäster alltifrån skyltning, inredning och personal – allt för att hyresgästen ska kunna komma in och ut ur lokalen så snabbt och smidigt som möjligt. Läs mer om vasakronans popup-koncept.

Line Zandén, fastighetsjurist på Fastighetsägarna berättade varför Fastighetsägarnas tagit fram det nya pop-up avtalet.

– Nya tendenser inom handeln har förändrat läget även för de fastighetsägare som har ett stort handelsbestånd. Det är en spännande utveckling, men ställer samtidigt nya krav på parterna på lokalhyresmarknaden och det allmänna. För handeln gäller det att anpassa sig till trender och kunders behov. Det innebär förstås att det behövs nya lösningar som exempelvis Vasakronans koncept och Fastighetsägarnas popup- kontrakt. Båda dessa initiativ har ju tillkommit för att möta kunders behov, öka lönsamhet och förenkla hanteringen för båda parter.

I samband med seminariet lanserades samtidigt en helt ny handledning och handledningstexter i Fastighetsägarna dokument. Handledningen finns att beställa i vår webbshop. Till Fastighetsägarnas webbshop

Här hittar du några av seminariets presentationer för nedladdning.